Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται τη γλυκόζη (ζάχαρη) στο αίμα. Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος, αλλά για να μπορέσει να εισέλθει στα κύτταρα, χρειάζεται η παρουσία της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη: Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Διαβήτης: 3 τροφές που μειώνουν το σάκχαρο


1. Τριγωνέλλα

«Αυτό το φυτό είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε διαλυτές ίνες, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, βοηθώντας στη μετριοπάθεια των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα», εξήγησε ο Rhysaa μιλώντας στο GB News.  Μελέτες έχουν επαινέσει τους σπόρους  τριγωνέλλας ως χρήσιμους για άτομα με διαβήτη, εν μέρει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. «Έρευνες από τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν δείξει ότι οι σπόροι τριγωνέλλας βοηθούν στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ο ρόλος της ως αντιδιαβητικού, που μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας και βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη», ανέφερε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

2. Δημητριακά ολικής αλέσεως

«Πλούσια σε διαιτητικές ίνες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης, η οποία μειώνει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα», εξήγησε ο ειδικός. Το Diabetes UK επιβεβαίωσε τα οφέλη του, δηλώνοντας: «Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως είναι συνήθως καλύτερα για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, επειδή τείνουν να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη».Καλά παραδείγματα τροφών με δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν βρώμη, καστανό ρύζι, ψωμί με πολλά δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

3. Όσπρια

Ο ειδικός εξήγησε ότι το να γεμίσετε το πιάτο σας με όσπρια μπορεί να είναι ευεργετικό. Σκεφτείτε τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια και τις φακές. «Αυτές είναι πολύτιμες πηγές φυτικών ινών και πρωτεΐνης, οι οποίες υποστηρίζουν σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθυστερώντας την απορρόφηση γλυκόζης μετά τα γεύματα», σημείωσε. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου