Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται τη γλυκόζη (ζάχαρη) στο αίμα. Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος, αλλά για να μπορέσει να εισέλθει στα κύτταρα, χρειάζεται η παρουσία της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη: Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 και Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Φωτεινή Μπουτούρη: Σακχαρώδης Διαβήτης: Τύποι, Πρόληψη & Αντιμετώπιση

 

Τι Είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης και σε Ποιους Τύπους διακρίνεται;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια μεταβολική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη, που παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης διακρίνεται κυρίως στους εξής τύπους:

1. Διαβήτης τύπου Ι:

  • Είναι αυτοάνοσο νόσημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά, εφήβους ή νεαρούς ενήλικες. Απαιτείται καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης.

2. Διαβήτης τύπου ΙΙ:

  • Είναι η πιο συχνή μορφή διαβήτη, που σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη ή/και με ανεπαρκή παραγωγή της από το πάγκρεας. Συχνά συνδέεται με παχυσαρκία, καθιστική ζωή και γενετική προδιάθεση. Εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και σε παιδιά, λόγω της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας.

3. Διαβήτης κύησης:

  • Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες που δεν είχαν προηγουμένως διαβήτη.Συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή.

Με Ποια Βασικά Συμπτώματα Εκδηλώνεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά γενικά περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Πολυδιψία: Αυξημένη αίσθηση δίψας.
  • Πολυουρία: Συχνή ούρηση, συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Πολυφαγία: Αυξημένη όρεξη, παρόλο που μπορεί να υπάρχει απώλεια βάρους.
  • Κόπωση: Αίσθηση συνεχούς εξάντλησης.
  • Θολή όραση: Λόγω διαταραχών στη ρύθμιση της γλυκόζης και της επίδρασής της στον φακό του ματιού.
  • Απώλεια βάρους (κυρίως στον διαβήτη τύπου 1): Παρά την αυξημένη όρεξη, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια και διασπά μυϊκό και λιπώδη ιστό.
  • Τραύματα που επουλώνονται αργά: Ιδίως στα πόδια.
  • Λοιμώξεις: Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις, όπως ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις και λοιμώξεις στο δέρμα.

Πώς Μπορεί να Προληφθεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Τρόπος 1: Αποφυγή καπνίσματος

Τρόπος 2: Ήπια και τακτική άσκηση

Τρόπος 3:  Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

Τρόπος 4: Ολιστική διατροφή

Πώς Μπορεί να Αντιμετωπιστεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη εξαρτάται από τον τύπο του (Τύπου Ι, Τύπου ΙΙ ή Διαβήτη Κύησης) και τη σοβαρότητά του. Σστόχος είναι η διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα για την πρόληψη επιπλοκών. Ο αρμόδιος γιατρός θα καθορίσει την θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο, μετά τη διάγνωση του διαβήτη η ολιστική διατροφή, η τακτική άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος εξακολουθούν να είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση του διαβήτη και την εξασφάλιση μίας καλής ποιότητας ζωής.

Συνοψίζοντας

Αν και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία σοβαρή πάθηση, υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου