Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα για την kombucha (κομπούχα), ένα ρόφημα με βάση το τσάι, που καταναλώνεται πολύ στην Άπω Ανατολή. Δεν πρόκειται για καινούρια ανακάλυψη, καθώς στην Κίνα είναι αγαπημένο ρόφημα από την αρχαιότητα. Μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, η φήμη και η χρήση της επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως χάρη στα σημαντικά, φημολογούμενα οφέλη της. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωσή kombucha έχει συσχετιστεί με βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, καταπολέμηση της φλεγμονής, ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, αλλά και μείωση του αισθήματος της πείνας, αν και τα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά τα οφέλη παραμένουν περιορισμένα.
Διερευνώντας περαιτέρω τα πιθανά οφέλη αυτού του ροφήματος με το περίεργο όνομα και την ιδιαίτερη γεύση, μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Georgetown, Nebraska-Lincoln και το MedStar Health διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Τα νέα ερευνητικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Nutrition. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατανάλωνε ένα ρόφημα 240 ml καθημερινά για 4 εβδομάδες, ενώ η άλλη ένα εικονικό ρόφημα. Μετά το πέρας των 4 εβδομάδων, μεσολάβησε ένα κενό διάστημα 2 μηνών και στη συνέχεια οι ερευνητές αντάλλαξαν τα ροφήματα μεταξύ των δύο ομάδων για 4 επιπλέον εβδομάδες. Καμία ομάδα δεν ενημερώθηκε ποιο ρόφημα κατανάλωνε σε κάθε φάση της μελέτης. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου